Deliplein en randprogramma
Het idee
Twintig containers op het Deliplein gevuld met fotografie en fotografie gerelateerde activiteiten met als inspirerende voorbeeld “Rotterdam.Photo” en “Photoville New York”. Gebruikmakend van de geweldige ambiance die het Deliplein in haar verscheidenheid aan horeca, aangevuld met aantrekkelijke randprogrammering.
Het plein is gratis toegankelijk voor bezoekers en op nog geen 5 minuten lopen van het fotomuseum. Een aantrekkelijke combinatie om bezoekers hoogwaardige fotografie van “De Amateur” te laten beleven, maar ook om zelf actief te zijn.
Tot de editie 2014 was Festival aan de Maas een fotofestival voor clubs in de regio Zuid Holland Zuid van de Fotobond. Vanaf nu zet het festival zet zijn deuren open voor clubs uit heel Nederland, maar ook instanties of samenwerkingsverbanden die zich met vrijetijdsfotografie bezighouden zien we terug op het containers op het Deliplein
Het programma blijft zich ontwikkelen, maar hier alvast een aantal ingrediënten die er zeker zullen zijn:
Tijdens het Fotofestival aan de Maas is het Deliplein the place to be voor zowel passieve als actieve fotografen. In de twintig fotocontainers exposeren fototijdschriften, printspecialisten, opleidingen, cursusinstituten en andere op fotografie gerichte organisaties boeiend fotowerk. Voor wie liever zelf met zijn camera aan de slag gaat is er vier dagen lang een overvloed aan activiteiten. Activiteiten waarin op een actieve manier kennis maakt met de verschillende genres en aspecten in de fotografie.
Kijkje in de glazen bol (workshop)
Tijdens deze workshop zet de bekende Rotterdamse fotograaf Rob Doolaard de beleving van de bezoekers op zijn kop. Gewapend met een glazen bol gaan de deelnemers op pad door Rotterdam. Wie door de bol kijkt, ziet de stad door heel andere ogen. Een fascinerend gezicht, maar hoe kun je dit vastleggen? De fotograaf leert de deelnemers alle ins- and outs om deze fantasiewereld vast te leggen op de gevoelige plaat. De Kop van zuid is al heel vaak gefotografeerd. In deze workshop kijk je op een andere manier om naar de bekende omgeving.
Volgens de curator (rondleiding)
Het Fotofestival aan de Maas roept alle vrijetijdsfotografen in Nederland op om seriematig werk in te leveren. Uit de ingezonden series wordt een selectie gemaakt door een curator. We doen dat op de place to be voor fotografen: het Nederlands Fotomuseum, hartje Rotterdam. De tentoonstelling vormt daarmee een inspiratiebron voor andere fotografen, maar laat ook andere bezoekers genieten van de kwaliteit van dit werk. Curator Nicole Robbers (beeldredacteur NRC en hoofdredacteur van Hollandse Beelden) gaat de uitdaging aan om in een tijd waarin vrijwel iedereen foto’s maakt een expositie samen te stellen met het beste wat de vrijetijdsfotografie te bieden heeft. Voor de tentoonstelling gaat zij op zoek naar projecten met de zogenaamde stopkracht van het beeld. De kijker moet als het ware even naar het werk toe worden gezogen. In verwondering en bewondering. Tijdens het festival zal Nicole haar keuze toelichten tijdens een rondleiding langs de expositie en de deelnemers meenemen in de geheimen van het seriematig werken.
Urban Photo Race (wedstrijd)
De ultieme uitdaging voor straatfotografen, de Urban Photo Race, start dit jaar vanaf het Fotofestival aan de Maas. Deelnemers krijgen de opdracht steeds drie foto’s te maken met een bepaald thema binnen een bepaalde tijdslimiet op steeds een andere locatie in Rotterdam. Via verschillende checkpoints neemt de organisatie hen mee in een krankzinnige race langs bekende en minder bekende punten van de stad. Bij iedere checkpoint ontvangen de deelnemers een nieuwe thema. Doel is de stad te ontdekken, andere verwoede urbanfotografen te leren kennen en het uiterste uit je creativiteit te halen. De zeer populaire fotomarathon streek vorig jaar voor het eerst neer in Rotterdam. Het was met bijna 250 deelnemers direct een groot succes. Ga de ultieme uitdaging aan en schrijf je in voor de Urban Photo Race Rotterdam op zaterdag 12 mei via www.urbanphotorace.com/rtd.
Tips and Trics (Je foto's bespreken)
Fotograferen is niet alleen doen, maar ook reflecteren. Veel fotografen zijn op zoek naar de WOW-factor, maar hebben moeite om zich te onderscheiden tussen al die duizenden foto’s die elke dag worden gemaakt. Ervaren fotobesprekers van de Fotobond geven tijdens het fotofestival advies hoe fotografen hun fotografie kunnen verbeteren en zo een stapje dichter bij de WOW-factor komen. Gevorderde fotografen kunnen hun portfolio of fotoproject voorleggen aan de experts voor een frisse blik en een onafhankelijke mening. Iedere vrijetijdsfotograaf is onzeker over zijn werk of je nu een beginnende of gevorderde fotograaf bent. Via een één op één fotobespreking helpen de mentoren van de Fotobond de je weer een stukje verder in je fotografische zoektocht.
Fotoboekenmarkt
Als je erlangs loopt ruik je het al. De geur van oude boeken. Het verzamelde bouquet van de verschillende huishoudens en planken die deze boeken ooit bevolkten. Vol verwondering vraag je je af hoe zo’n mooi boek ineens in deze kraam terecht kwam. Even probeer je je te beheersen, maar al snel ben je verkocht. Dat boek kwam toch niet voor niets op je pad? Het was precies dat ene exemplaar waarnaar je al zo lang op zoek was. Voor alle bezoekers die dit gevoel herkennen is er de fotoboekenmarkt om lekker tussen de boeken te snuffelen.
Fotoclubs
In deze editie van het Festival aan de Maas willen we niet alleen clubs uit de regio (Zuid Holland Zuid, een onderafdeling van de Fotobond met 22 clubs), maar ook clubs uit andere regio's de ruimte bieden om een eigen expositie in te richten.
Foto: Photoville NY- fotograaf Karel Kravik