Randprogrammering

Het idee

Naast de expositie in het Nederlands Fotomuseum vind je op het Deliplein de echte festivalsfeer. Op en rondom het met fotocontainers gevulde plein ontmoet je andere fotografen, kun je pareltjes spotten op de fotoboekenmarkt en deelnemen aan de diverse activiteiten van ons randprogramma. Terrassen met eten, drinken en muziek maken de sfeer compleet.

Het randprogramma biedt lezingen die je op nieuwe gedachten kunnen brengen en je ogen openen om anders naar beeld te kijken. Ben je meer een doener en wil je Rotterdam beter leren kennen? Doe dan mee aan de fotoWalk, of fotografeer de vele spectaculaire street art meesterwerken die de stad rijk is tijdens de StreetArt route. Een echte fotografische en creatieve uitdaging vindt je tijdens onze Snap the App wedstrijd.

Dit programma is nog volop in ontwikkeling en de hieronder weergegeven activiteiten kunnen dus nog worden aangevuld of veranderd. Preciese locatie en eventuele kosten verbonden aan deelname worden later bekend gemaakt. Wil je als eerste worden geïnformeerd over nieuwe ontwikkeling in de programmering, abonneer je dan op onze nieuwsbrief of volg ons op facebook!

FotoBron

“Wat is een prof en wat een amateur in fotoland?"fotograaf Adrie Kweekel

Lezingenprogramma waarin je meer te weten komt over de achterliggende gedachte van het festival. Zo zal de curator haar keuze voor de hoofdexpositie toelichten.

Daarnaast gaat zij in op het verschil tussen de amateurfotograaf en de professionele fotograaf. Is dat verschil wel zo groot of komen amateur en professional steeds dichter tot elkaar? Drie exposanten vertellen de achterliggende gedachten van geëxposeerde werk. In een vraaggesprek met de presentator vertellen twee fotografen over de totstandkoming van een recent fotoproject of boek. De presentatie is in handen van een bekend fotograaf of fotocriticus.

Foto: Adrie Kweekel

Portfoliobespreking

Ben je benieuwd wat een ervaren fotograaf of criticus van jouw foto’s vindt? Wil je je verder verdiepen in je onderwerp, maar ben je even toe aan een frisse blik en een onafhankelijke mening? Vindt je het ook zo moeilijk om te kiezen? Wil je weten welke beelden je moet selecteren voor je fotoserie of fotoboek? Tijdens de portfoliobespreking krijg je de gelegenheid om je eigen portfolio of fotoserie te laten bespreken.

Fotoboekenmarkt

Als je erlangs loopt ruik je het al. De geur van oude boeken. Het verzamelde bouquet van de verschillende huishoudens en planken die deze boeken ooit bevolkten. Vol verwondering vraag je je af hoe zo’n mooi boek ineens in deze kraam terecht kwam. Even probeer je je te beheersen, maar al snel ben je verkocht. Dat boek kwam toch niet voor niets op pad? Het was precies dat ene exemplaar waarnaar je al zo lang op zoek was. Hou jij ook zo van snuffelen tussen fotoboeken? Op onze fotoboekenmarkt vind je zowel nieuwe als tweedehandsboeken. Ook kun je hier demonstratie en informatie vinden over diverse presentatiematerialen.

Lezing: Wat is een fotoserie?

Fotofestival aan de Maas richt zich op seriematige fotografie. Maar wat is eigenlijk een serie? Aan welke voorwaarden moet een goede serie voldoen en wanneer vormen foto’s een serie? Tijdens de lezing fotoseries krijg je antwoord op deze vragen. Ook maak je kennis met verschillende type series. Leer je wat er gebeurt wanneer je meerdere beelden naast elkaar zet. Ook de selectie en volgorde komen aan de beurt. Dan is er noch de titel. Hoe kies een goede titel?

Foto: Michel Verhoef

FotoWalk

Tijdens de Fotowalk maak je onder leiding van een gids een fototocht langs een aantal onbekende en bekende Rotterdamse plekken of een plaats die normaal niet vrij toegankelijk is. Onderweg is er voldoende tijd om al de fotospots vast te leggen.

StreetArt route

Fototocht langs de onlangs bekroonde street art route Rotterdam. Samen met een gids ontdek je verrassende street art kunstwerken op onverwachte en vaak fotogenieke plekken. Bekende nationale en internationale street art artiesten kregen de uitnodiging om een spetterende muurschildering te maken op bijzondere plekken in de stad. Deze eyecatchers zie je soms al van verre, maar duiken soms ook op op onverwachte hoeken. Een ontdekkingstocht waarin je Rotterdam van een andere kant leert kennen.

Snap the App

Wil je na al dat fotogeweld ook zelf aan de slag? Snap the App vormt de ultieme uitdaging voor de fotograaf. Ieder half uur ontvangen de deelnemers een nieuwe foto-opdracht via WhatsApp. Binnen deze tijdslimiet moet je één foto opsturen voor de wedstrijd. In totaal ontvang je vier opdrachten. De opdrachten dagen je uit om het maximale uit je fotografie en creativiteit te halen. Aan het eind beoordeeld een jury de totaalinzending van de deelnemers. De overall winnaar ontvangt een mooie fotoprijs.